ZHINENG QIGONG


HET ONTSTAAN VAN ZHINENG QIGONG

Vroeger was Qigong alleen bereikbaar voor de elite.
Dr. Pang Ming vond echter dat iedereen, ongeacht rang of stand, toegang moest krijgen tot deze kunst van de energiebeheersing om zo een gezond en lang leven te kunnen leiden. Hij ontwikkelde daarom eind vorige eeuw het Zhineng Qigong vanuit de oude Qigong-vormen in combinatie met de hedendaagse Chinese en Westerse geneeskunde. De oefeningen zijn effectief maar gemakkelijk aan te leren en uitvoerbaar.KUN JE CHI VOELEN?

Ja, je kunt chi voelen.

Sommige mensen voelen bij het beoefenen van Qigong vanaf het begin de chi al stromen. Men voelt tintelingen of warmte in de handen of de rest van het lichaam. Er zijn echter ook mensen die dit niet voelen. Wanneer je dagelijks oefent zul je merken dat de oefeningen wel degelijk effect hebben, ook als je de chi niet voelt stromen. Je zult je beter voelen op lichamelijk, geestelijke en/of emotioneel niveau. Er zijn verschillende oefeningen die het voelen van chi bevorderen. De La Chi is hier een voorbeeld van (zie ‘oefeningen’).


WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ZHINENG QIGONG EN ANDERE VORMEN VAN QIGONG?

ZHINENG QIGONG WERKT MET:

Het Qiveld
Alles in het universum is omgeven door een energieveld dat alles en iedereen met elkaar verbindt. Met het opbouwen van dit energie- of Qiveld vóór een oefening verbinden we ons met de chi uit het universum en met elkaar. Het is een manier om lichaam en geest alvast te laten ontspannen voor de oefening en je open te stellen voor alle informatie die in dit veld is opgeslagen.

Overtuiging
Ook zonder dat je in de kracht van Zhineng Qigong gelooft werkt het. Geloof je er wel in dan zal het motiverend werken om je oefeningen te blijven doen, wat weer een positieve chi-stroom zal bevorderen.

Affirmaties
Dit is de kracht van de gedachten. Affirmaties zijn korte zinnen zoals:
'Ik ben succesvol' of 'Ik ben niet bang'. Je spreekt deze zinnen regelmatig hardop uit om je wensbeelden te realiseren.

De dagelijkse oefening
Na 100 dagen op rij een oefening uitgevoerd te hebben heb je een 'gong' volbracht, je lichaam heeft dan als het ware de oefening 'opgenomen'.

Liefde
Dit is de basis voor zowel zelfheling als genezing van anderen. Alleen wanneer je jezelf volledig accepteert, kun je een ander met al zijn goede en slechte kanten accepteren.

Visualisaties
Men zegt: chi volgt de gedachten. Tijdens de oefeningen sturen en geleiden we de chi dan ook niet alleen door middel van bewegingen maar ook met onze gedachten door het lichaam. Op deze manier openen en sluiten de cellen van het lichaam waarbij de gebruikte chi afgegeven wordt en nieuwe, verse chi wordt opgenomen.