QIGONG VOOR KINDEREN
Computers, mobiele telefoons, hele dag televisie kunnen kijken, het is niet meer
weg te denken uit onze samenleving. Hoewel het ons leven vaak gemakkelijker maakt, kunnen al deze (extra) prikkels een nadelige invloed hebben op het functioneren van de mens, en zeker op het functioneren van kinderen. Ze worden ‘hangerig’ of juist over-actief, hebben slaap- of concentratieproblemen, last van overgewicht, zijn vaak moe en ga zo maar door. Daarnaast kunnen kinderen ook al last hebben van stress wanneer ze op school bijvoorbeeld niet voldoende tijd hebben om hun opdrachten af te maken of als ze commentaar krijgen van medeleerlingen of docenten. Het zou goed zijn als kinderen weer de rust in hun hoofd krijgen, dat ze met één ding tegelijk bezig zijn en zich beter kunnen concentreren zonder afgeleid te worden door allerlei prikkels om hen heen. Of misschien gewoon even met helemaal niets bezig zijn en gewoon van het niets doen genieten zonder zich te 'vervelen'.


ZWEEDS ONDERZOEK

Uit een onderzoek van Gerd Brolin, docente op een Zweedse basisischool, is gebleken dat het beoefenen van Qigong een gunstige uitwerking heeft op kinderen. Voor haar onderzoek heeft ze vier maanden elke dag Zhineng Qigongles gegeven aan de kinderen, opbouwend van 1 minuut op de eerste dag tot 20 a 30 minuten in de vierde maand. Na deze vier maanden bleken de motorische vaardigheden, concentratie en het zelfbewustzijn van de kinderen met sprongen vooruit te zijn gegaan. De sfeer in de klas was vriendelijker en harmonieuzer dan voorheen. Kinderen die voorheen teruggetrokken en stil op het schoolplein rondliepen, speelden nu samen met de andere kinderen.

De korte, eenvoudige oefeningen die speciaal gericht zijn op kinderen, worden op een speelse manier gegeven. Concentratie, balans en flexibiliteit van lichaam en geest worden hierbij bevorderd.