WATER


Niets is zo zacht en hard als water.

Water is het laatste element in de cyclus en gelijkertijd ook de basis voor het eerste element, het hout. Het seizoen van het element water is de winter, de natuur houdt haar winterslaap. Al het leven heeft zich diep in de aarde teruggetrokken. In de winter vriest de rivier dicht en lijkt zich niet te bewegen, maar onder de ijslaag stroomt het water gestaag door.

In het lichaam manifesteert het element water zich in de nieren, de blaas, de botten, het gebit, het merg, de hersenen, de oren en het hoofdhaar. De Nei Tsjing zegt: 'Zijn de nieren sterk, dan is ook het gebit sterk en groeit het haar goed'. Soms is de gesteldheid van de nier-energie te constateren aan de toestand van de haren. Vooral vrouwen merken op bepaalde dagen of perioden dat het haar slap of vet is, dof of gespleten of 'niet zit'. Omdat de levensenergie met het verstrijken der jaren steeds meer uitgeput raakt, zullen naarmate we ouder worden onze haren grijs worden en uitvallen. De nieren bevatten de 'voorgeboortelijke energie' oftewel de Yuan Qi. Ieder mens krijgt deze oer-energie mee op het moment van zijn verwekking, het bevat ons erfelijksheidsmateriaal. Deze Yuan Qi kan niet worden vervangen, maar zal geleidelijk opraken. Bij een 'ruig' leven, zal deze chi sneller opraken dan wanneer we een rustig en gezond leven leiden met onder andere de juiste voeding, goede ademhaling, veel beweging, Qigong-oefeningen en weinig stress.

Water past zich aan iedere vorm aan. Het is zacht maar met zijn kracht overwint het iedere hindernis. Zo werkt het water ook op de geest: bij de juiste balans van het water manifesteert zich aanpassingsvermogen, toewijding en zachtmoedigheid. Een water-mens zal niet tegen de stroom inzwemmen, maar er in mee gaan. Ze zijn aangenaam in de omgang, schreeuwen niet, hebben geen woede-uitbarstingen en passen zich gemakkelijk aan. De sterke wil en de buitengewone kracht van de watermens komt pas aan de oppervlakte als dat van levensbelang is. Dan is de energie echter ook hardnekkig en overwint het elke weerstand. Daarnaast is het water-type fijngevoelig, fantasievol, sensibel en empatisch.

De emotie van het water is angst. Iemand kan van angst 'knikkende knieën' hebben, het verslappen van de knieën (botten) geeft dan angst aan. Angst is vaak het resultaat van een zwakke nier-energie of het leidt tot nier-zwakte. Ernstige minderwaardigheidsgevoelens, doelloosheid, mentale zwakte en manipuleerbaarheid zijn andere bijverschijnselen. 'Het van angst in de broek doen' geeft het verband aan met de blaas en de naar beneden stromende energie. Acute gevoelens van angst en paniek kunnen de nier-energie 'schoksgewijs' uitputten. Chronische angstigheid verzwakt de kracht van de nieren en daarmee langzaam maar zeker ook de levenskracht. Hierbij is het belangrijk om de nier-batterij weer op te laden. Daarbij is ook van belang om het metaal, de 'moeder' van het water, te versterken. Angst kan van levensbelang zijn als instinctieve reactie op dreigend gevaar, maar men moet niet constant in angst leven. Een totale afwezigheid van angst wijst ook op een ernstig disbalans van het water, want zelfs een zeer moedig mens kent angst als hij in gevaar komt.

De weer-energie van water is koude. Als het koud is maken we ons instinctief klein. We krimpen in elkaar, trekken de schouders op en buigen de romp licht naar voren. Dit is de lichaamshouding die de voorkant, de yin-kant, het beste beschermt. Het is ook de houding die we bij angst instinctief aannemen. Koude is een yin-energie, ze werkt samentrekkend en vertraagd de bloedsomloop. De lichaamsvochten lijken net als ijs in de winter te bevriezen. Armen en benen worden stijf van de kou, men praat nauwelijks en de bewegingen zijn stram.

De kleur van het water is blauw-zwart en de smaak zout. De zoute smaak is goed voor de nieren en geeft stevigheid en spanning aan de botten, maar te veel zout tast het bloed aan en leidt tot hart- en bloeddrukproblemen.