VUUR


Vuur is het tweede element in de vijf elementencyclus. Zoals bij hout de energie zich in alle richtingen verspreidt, zo gaat de energie van het vuur altijd van beneden naar boven. De vuur-energie is te voelen in alles wat in volle bloei staat: een bloeiend korenveld, een vurige dans of een hartelijke lach. In een mensenleven staat het element vuur voor de jeugd en de kleur die bij het vuur hoort is rood. De smaak van het vuurelement is bitter, we kennen het spreekwoord: bitter in de mond maakt het hart gezond. Te veel bitterheid echter kan de hart-energie uitputten en leiden tot een droge huid en haaruitval.

In ons lichaam manifesteert het vuur zich in het hart en de dunne darm, bloedvaten en tong. Het hart is de heerser van alle organen en wordt ook wel de 'keizer' genoemd. Het controleert de bloedvaten, tong, spraak en het uitdrukkingsvermogen (het hart op de tong hebben). Is men een vlotte spreker, dan zal de hart-chi over het algemeen krachtig zijn. Het hart is ook het centrum van het bewustzijn en zorgt o.a. voor de mentale en emotionele activiteiten van de mens zoals het helder denken en het communiceren met anderen.

Het lichaamsvocht van het element vuur is de transpiratie. Te veel of te weinig transpireren is een teken van disbalans van het vuur-element. Als men in de zomerhitte, de tijd van het maximale vuur, niet volop zweet, zal men in de nazomer (het element aarde) erg gevoelig zijn voor ziekten. Als men al bij geringe inspanning te veel zweet kan dit een teken zijn van zwakte van het hart-chi. Het yang-orgaan van het vuur-element is de dunne darm. Deze scheidt het zuivere van het onzuivere op zowel lichamelijk als op psychisch vlak.

De weer-energie van het element vuur is hitte. Wanneer de hitte extreem wordt, zal dit leiden tot o.a. ziektebeelden zoals zonnesteek, hoge bloeddruk, huidontstekingen, koorts, hoofdpijn en de bekende opvliegers bij vrouwen.

De emotie van het vuur is blijdschap. Is er in het leven te weinig blijdschap dan zal het vuur doven, als het vuur te sterk brandt wordt de mens fanatiek. Bij mensen bij wie het element vuur niet in balans is, zal blijdschap zich dan ook op een extreme manier uiten of juist totaal ontbreken. Iemand van wie de persoonlijkheid voornamelijk door het element vuur wordt bepaald straalt warmte en vertrouwen uit en is erg actief, licht ontvlambaar en levendig. Wanneer de warmte hitte wordt kan men gaan overdrijven, het enthousiasme verandert in fanatisme en in de liefde kan jaloezie de kop opsteken.