METAAL


Metaal komt na aarde en is gekoppeld aan de herfst. Het wordt koeler en donkerder, mensen en dieren trekken zich terug en de natuur bereidt zich voor op het grote yin van de winter. Als men voldoende voorraden heeft aangelegd tijdens de aarde-periode, zal men de winter goed door kunnen komen.

De kleur van metaal is wit en de smaak scherp/heet. In ons lichaam komt het element metaal naar voren in de longen, dikke darm, huid en neus. De longen controleren de ademhaling en de algemene toestand van de huid. De ademhaling is de enige lichaamsfunctie die automatisch door het zenuwstelsel wordt geregeld én die we bewust kunnen sturen, het is de schakel tussen binnen- en buitenwereld. De dikke darm, het yang-orgaan van het metaal, is de afval-uitscheider: het is de verzamelplaats voor het voedsel-afval en voert het af.

De longen controleren de afweer-energie, ook wel het wei-qi genoemd. Het beschermt ons tegen alle storende invloeden zoals weersinvloeden, atmosferische straling en negatieve invloeden van andere mensen. Een sterke afweerenergie maakt van bijvoorbeeld een judoka of karateka een zeer lastige tegenstander. We kunnen het wei-chi versterken door middel van bepaalde ademhalings- en energieoefeningen, een stabiele gemoedstoestand en qi-rijke voeding. Wel is het aan te raden om schadelijke invloeden, zoals het erg lang zonnebaden of lastige buren, te vermijden.

De huid is net als de longen een ademhalings- en uitscheidingsorgaan, de poriën openen en sluiten zich, geven zweet en gifstoffen af en nemen zuurstof op. De schoonheid en zuiverheid van de huid weerspiegelt dan ook de toestand van de long-energie. Eczeem en psoriasis worden vooral door de longen en/of lever veroorzaakt. Bij de longen-huid doet zich vaak 'symptoom-verplaatsing' voor: astma wordt 'afgelost' door eczeem of het eczeem geneest en er doen zich weer astma-klachten voor. Als de dikke darm te veel belast wordt met het afvoeren van giffen wordt acné en een onzuivere huid veroorzaakt. Naast huidonzuiverheden is ook verstopping een veelvuldig probeem van een zwakke dikke darm. We kennen de verstopping die ontstaat door een gebrek aan sap. De dikke darm is dan te droog en gespannen. Deze vorm van verstopping veroorzaakt harde donkere of keutelige ontlasting. Hiertegen helpt goede bevochtigende voedingsmiddelen zoals rijst, gestoofd fruit en groente en (natuurlijke) vruchtentheeën.

Ook kennen we een vorm van verstopping waarbij de ontlasting zacht, nogal licht gekleurd en vormloos is. Bij deze vorm is het goed om regelmatig en voor een langere periode ademhalingsoefeningen uit te voeren zodat de darmbewegingen zo indirect worden gestimuleerd. Bij beide vormen moet men voorzichtig zijn met rauwkost (musli, grofgemalen graan, sla, rauwe groente) omdat dit de toestand kan verergeren.


Eigenschappen die bij het metaal horen zijn het scherpe verstand, de wijsheid en moed. De bij het metaal horende emotie is verdriet. Vanuit verdriet kan chronisch leed en depressie ontstaan. De gevoelens van verdriet worden, vooral bij mensen die een verzwakt en aangetast metaal hebben, in de herfst vaak sterker. Vreugde neutraliseert verdriet, de vreugdevolle energie van het vuur kan het hart verwarmen en daarmee het koude metaal van het verdriet doen smelten.


De weersenergie van het metaal is 'droogte'. Als het niet regent, verdorren de planten en hebben de dieren dorst. Bij de mens werkt droogte als ziekteveroorzakende energie. Als de sappen wegkwijnen blijkt dit allereerst uit een droge mond, grote dorst, rimpels en een droge schilferige huid. Jeuk en ontsteking van de huid kunnen hierna volgen. Omdat ook de slijmvliezen van neus en bronchiën uitdrogen, zal de natuurlijke weerstand van de ademhalingsorganen verzwakken. Keelpijn, droge hoest en chronische luchtweginfecties kunnen het gevolg zijn. Doordat het yang de overhand neemt ontstaat er dan ook vaak verhoging of koorts. Het verouderen is ook een proces van langzame uitdroging. Het yin van het lichaam verliest aan kracht, het yang gaat overheersen.