• HOUT


Het begin van alle processen laat zich in het element hout zien. Daarom zeggen we meestal dat de cyclus van de vijf elementen met het hout begint. Hout staat voor een geboorte bij mens en dier, het ontkiemen van een plant, de lente bij de seizoenen of het bedenken van een plan. Dus een nieuw begin. Het krachtige opkomen, het uitdijen in alle richtingen en het snelle groeien is kenmerkend voor het houtelement. In de vroege kinderjaren vormen zich de houteigenschappen zoals creativiteit, beweeglijkheid, besluitvaardigheid, grootmoedigheid, idealisme en tolerantie. Als het hout in zijn groei wordt belemmerd, kan de houtenergie vervormd en verstoord naar voren komen. In een mensenleven houdt dit in dat een kind bijvoorbeeld buitensporig agressief kan reageren. Op volwassen leeftijd zal men intolerant, star en humeurig zijn, ook kan vernielzucht, de negatieve kracht van hout, naar voren komen.


Bij hout hoort de kleur groen, de zure smaak en wind en wisselvallig weer. Hout manifesteert zich in ons lichaam in de lever en galblaas, in de spieren en pezen en in de ogen. Tekenen van een verzwakte lever kunnen onder andere stressgevoeligheid, gevoel van slapte, snelle lichamelijke uitputting, bloedarmoede en een zwakke of onregelmatige menstruatie zijn. Hevige en langdurige bloedingen zijn een teken van een 'hitte'-toestand van de houtorganen. Goed gecoördineerde bewegingen en een fiere houding zijn over het algemeen een teken van een evenwichtig hout. De lever 'opent' zich in de ogen. Oogklachten en hooikoorts waarbij tranende en jeukende ogen voorkomen, duiden dan ook vaak op een disbalans in het houtelement.

De bij het hout horende emotie is woede. Bij mensen bij wie het houtelement niet in balans is zal woede zich op een extreme manier uiten of juist totaal ontbreken. De zure smaak kalmeert hout. Hoewel bij een hevige woedeaanval het eten van iets zuurs niet meer zal helpen, kan het wel preventief werken om af en toe zuur te eten. Een opkomende woede aanval kan geneutraliseerd worden door een gevoel van verdriet (metaal) op te roepen.

De weerenergie die bij het hout hoort is wind. Wind kan het hout het sterkst verwonden. Het heeft de eigenschap om het lichaamsoppervlak te openen en zo andere storende klimaatfactoren het menselijk systeem binnen te laten. Je wordt bijvoorbeeld sneller verkouden bij winderig weer en je verbrand sneller door de zon als het wat waait.

Om het houtelement gezond te houden is lichaamsbeweging, ruimte en afwisseling belangrijk. Deze ruimte bestaat niet alleen uit de fysieke ruimte om je heen, maar ook de ruimte om je te kunnen ontspannen en creatief te zijn en niet te strak volgens allerlei regels te moeten leven.