AARDEAarde, het element van 'het midden', het derde element in de cyclus. De energie gaat niet meer omhoog zoals bij het vuur maar keert zich neerwaarts en naar binnen. De hitte van de zomer gaat over in de milde warmte van de nazomer, het seizoen van de aarde. De vruchten zijn rijp en kunnen worden geoogst. De kleur van de aarde is geel en de levensfase van de mens die bij aarde hoort is de middelbare leeftijd.

De smaak die hoort bij het element aarde is de zoete smaak, niet het zoete van suiker maar van natuurlijke vormen zoals granen en rijp, zoet fruit. Samen met de maag zet de milt de energie uit de voedingsmiddelen om in voedings-chi. De vertering van ons voedsel begint al bij het kauwen, daarom is goed kauwen belangrijk zodat het eten goed vermengd wordt met speeksel, het lichaamsvocht dat bij het element aarde hoort.

De milt haalt voedings-chi uit het bruikbare deel van de voeding wat in onze maag terecht komt en scheidt het onbruikbare deel uit. Wanneer er veel kunstmatige toevoegingen in onze voeding zitten of het voedsel heeft te veel bewerkingen ondergaan, is het extra hard werken voor de milt. De niet-natuurlijke stoffen stapelen zich op in ons lichaam en veroorzaken vochtigheid en slijm. Dit speelt altijd een rol bij overgewicht.

Ook het te veel of te vaak eten van sommige voedingsmiddelen, zoals rauwkost, melkproducten, zoetigheid, vlees en vet is lastiger verteerbaar.
De milt moet ook dan extra hard werken waarbij soms per ongeluk bruikbare delen worden uitgescheiden. Dit is te zien aan de brijvormige ontlasting met onverteerde voedingsresten. Er zal dan een ophoping ontstaan van onbruikbare stoffen in het lichaam wat weer vochtigheid en slijm veroorzaakt. Wanneer de aarde-organen niet voldoende energie hebben om water uit te scheiden en vet te verbranden, ontwikkelen zich vetrollen op achterwerk, heupen en bovenbenen in combinatie met cellulitis. Een strakke en stevig huid krijg je door een goed functionerende milt!

Onder het element aarde valt ook alles wat met het 'denken' te maken heeft, zoals logica, praktisch redeneren, kennis en geheugencapaciteit. Te veel denken is, net als te veel eten, niet goed. Deze twee moeten in balans zijn. Iemand met een te zwakke aarde-energie gaat te veel op in zijn gedachtenwereld, hij verliest de grond onder zijn voeten en is niet meer geaard. Iemand met een te sterke aarde-energie kan zwaarmoedig worden, hij zal zich vastdraaien in de grond en geestelijk verstarren.

Vochtigheid is de weer-energie van het element aarde. Hoewel een bepaald aandeel vocht belangrijk is om hitte toestanden te voorkomen, is te veel vochtigheid nadelig voor het aarde-element. Bij drukkend, benauwd weer, of als je een tijdje in een zeer vochtige omgeving doorbrengt, zul je geleidelijk aan moe worden en worden je armen en benen loodzwaar. Ook kun je hoofdpijn krijgen waarbij het lijkt alsof je hoofd 'omwikkeld' is. Dit komt omdat het vocht niet op de juiste manier kan verdampen, het stapelt zich op in het lichaam en de vitale energie stagneert. Stoornissen in het element aarde zullen bij vochtig weer en in een vochtige omgeving verslechteren.